pondělí 11. ledna 2016

Doba bloggová… / The Blogging Age…

Tak jsem se po delším váhání rozhodla, že se do toho internetového občasníku přeci jen pustím… Mými tvůrčími počiny tak nechám zaobírat se jen ty, kteří o to stojí a navíc si k tomu taky budou moct něco přečíst, když na to budou mít náladu.
/After what seems like ages, I’ve decided to start my own „occasional internet diary“… it's for those, who want to get inspired by and read about my creative projects, if you’re in the mood for it.


Takže…
/So...

Já a můj muž máme malý byt, dost, ale vytřískali jsme z něj, co se dalo, teda aspoň myslím.
/Me and my husband, we have a tiny flat, really tiny, but we’ve done a lot to get the best out of it, I think at least…

Máme dítě, jedno, zatím.
/We’ve got a child, one, for now.

Můj muž má XY párů běžeckých bot, je to jeho vášeň (ne ty boty, běh samozřejmě). A k tomu další, jak říká, na vybavení nenáročné sporty.
/My husband has got XY pairs of running shoes. It’s his passion (running, not the shoes). And he loves more, as he claims, “equipment undemanding” sports.

Já mám dva šicí stroje, hromadu látek, jinou hromadu přízí, spoustu krabic s dalšími výtvarnými a řemeslnými potřebami, sklep plný barev a v hlavě příliš mnoho nápadů.
/I’ve got two sewing machines, a pile of fabrics, another mountain of yarn, loads of boxes with other arts and crafts stuff, a cellar full of paints and way too many ideas in my head.

Oba máme dostatek neskrývané tolerance a skrývané netolerance, naštěstí se máme opravdu dost rádi!
/We both share a lot of undisguised tolerance and equally as much disguised intolerance. Fortunately, we love each other very much! 

Na 52 metrech čtverečních mám neustálou potřebu „optimalizovat náš životní prostor“. Nestačí nám žádný botník a žádný úložný prostor.
/I feel an urge to „optimize our 52 sq m living space” constantly. None of our shoe racks or storage spaces are big enough.

Hrozně ráda šiju a přešívám, mám ráda recyklaci starých věcí, ale novým se striktně nebráním. Prostě práce všeho druhu, co mě nadchne, do toho se pustím.
/I like sewing and upcycling, I like recycling old things, but I don’t reject the new ones either. It's simple, I do whatever I fancy and whatever catches my eye.

Mám moc skvělou mamku, která má čuch na skvělé věci a dokáže z nich skvělé věci dělat - 6 klubek přízí z bazaru za cenu jednoho nového, zplstěné svetry ze sekáče za 10 Kč, stará trička za 10 Kč …. Tím zmenšuje (za mého nadšeného souhlasu a mužova tichého, ale bouřlivého nesouhlasu) náš životní prostor. Díky!
/I’ve got a great mum, who’s got a great eye for bargains and great ideas how to transform them. Six rolls of yarn from a junk shop for the price of a new one, felted sweaters from a second hand shop - 10 CZK for one ladies and gentleman, old T-shirts - 10 CZK/one… So she continuously reduces (with my delighted consent and my husband quiet but stormy dissent) our living space. Thanks a lot!


Proč jsem blog nazvala Recy a proč Drops? Myslím, že se v rámci mého nepředvídatelného umístění na této planetě před cca 30 lety snažím chovat relativně úsporně a šetrně. Šlo by to i lépe, ale nejsem vyznavač extrémů, prostě se snažíme. Proto na většinu nápadů využívám to, co už mám doma a raději to stokrát přemístím nebo předělám. Nebo používám již použité – věci ze sekáče, od rodiny, z bazaru, z půdy… Nové používám tam, kde to už to je tak nějak nad mé síly – kuchyň a sedačku si prostě nevyrobím, to už nezvládám, ale můžu je předělat, až na to přijde čas… Plus moje malá vášeň – látky – to prostě málokdy odolám a koupit musím. No a Drops protože to tu budu tak trochu zalévat po kapkách tím, co se mi zrovna mihne hlavou nebo pod rukama. Tak proto!
/Why the name Recy and why Drops you ask? Well, as I was unintendedly delivered to this planet approximately 30 years ago I've decided to be as environment-friendly as possible and I like to keep my costs low. Of course, I could be done better but I don’t love the extremes, we simply try to do our best. So that’s why for most projects I use things I already have at home and I remake or replace them a hundred times. Alternatively, I use used stuff – clothes from second hand shops, things from my family, from junk shops, from the loft...I use new thing where my abilities are lost – unfortunately, I’m not able to make a new kitchen or a sofa, but I’m able to change them... Plus there is my tiny passion for fabrics – I’m not able to resist and have to buy them all the time. And Drops? I’m going to water these pages with drops of any ideas that happen to pass through my brain or under my hands. So that’s why!

Snad se tedy mám o co podělit – o všechny mé realizované nápady, ať už vlastní nebo inspirované. Budu sem umísťovat aktuální projekty, ale mezi to vložím sem tam i nějaké již dříve realizované, neb mi je líto je nechat v koutě. Třeba se někomu bude něco z toho líbit a zkusí to taky.
/I hope I have something to share – all my realised projects, either original or inspired ones. I’m going to upload my recent projects, but among them also my old ones, because I feel sorry for them rotting away in the corner. If you like any of them, I’d be happy to see you try as well!


Nicol



PS: Díky za skvělou ségru, která mi opravuje mou chátrající angličtinu, bude to pro ni taková terapie (pro mou angličtinu, bohužel ne pro ségru).
/Thanks to my great sister, who proofreads my english text (therapy for my English, unfortunately not for my Sis...)

Žádné komentáře:

Okomentovat