středa 4. ledna 2017

Když se vyprázdní peněženka...


Dnešní bezhotovostní život je na jednu stanu fajn, na druhou... Když zaplatíte fotky ze školky, Váš muž si půjčí drobné na svačinu, protože do práce běží, nemůže si vzít papírové, neb by z nich nic nezbylo... tak zjistíte, že už nezvládnete koupit ani chleba :-) Julčino vánoční prasátko jsem si zapověděla, to už by musela být super akutní záležitost.





Tak jsem si řekla, že ten chleba můžu zase po delší době upéct. Mňam, moje svačina s kozím sýrem se vyvedla: 

150 g žitné chlebové mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
balíček sušeného droždí
10 g soli
5 g drceného kmínu
hrst slunečnicových semen
300 ml vlažné vody

Vše suché smíchat, zalít vodou a vypracovat těsto, 10 min hníst. 2 hod nechat kynout, prohníst a pak nechat kynout ještě 1 hod v ošatce. Vyklepnout na plech, dát do trouby předehřáté na 230°C na 5 min, pak stáhnout na 150 °C a péct ještě 35 min. Dobrou chuť!


Nejsem úplný příznivce tohohle typu fotek, ale pan fotograf byl každopádně naprosto úžasný a holky mi přijdou rozkošné :-), že jsem si je koupit musela.

PS: Večer mi přivezou nákup, sláva bezhotovostním platbám kartou!

2 komentáře:

  1. hmm.. přemýšlím, co s naším chlebem děláme špatně - ať se snažíme, jak se snažíme, vždycky vypadá spíš jako ten trpasličí z knížek od pratchetta :-) holky jsou každopádně úžasné :-)

    OdpovědětVymazat
  2. :-) tak tenhle Andi taky není žádný obr. Jakmile tam je žito, tak nebude nikdy moc nadýchaný, spíš hutný (zas pak člověku stačí krajíček), chce to i tak nechat dlouho kynout a šupnout hned do rozpálené trouby na těch 5 minut, pak dopékat pomalu... no a nejlepší je kváskový, ale já nejsem dobrý opečovávatel kvásku :-)

    OdpovědětVymazat