Julinka s tátou se vypravili v neděli na houby, Emilka usnula a já se rozhodla věnovat našemu mrazáku a trochu ho vytřídit. Narazila jsem na zbytek máku z u nás doma oblíbeného makového mléka. Většinou ho spotřebuji hned, ale naposled jsem neměla nápad a asi ani z čeho péct, tak jsem udělala pokus se zmražením. Mák to zvládl a byl z toho skvělý, minimálně slazený, švestkový koláč. Inspirovala mě k tomu dodávka švestek od mojí mamky, protože co zase s košem švestek že? Zbytek skončil v mrazáku na příště :-)
Takže pokud je pro Vás sladké i to, co je téměř neslazené (fakt to osladí švestky a ten mák) a máte rádi hodně máku, tak ho zkuste.
Makové mléko děláme jednoduše - v mixéru se rozmixuje 200 g máku s 2 l vody a lžící oleje. Pak vše přecedíme přes kapesník (to je trochu na palici). Mléko dáváme do koktejlů a pevný zbytek máku je perfektně namletý a dá se použít na cokoli, jen už není tolik tučný, spíše sušší.
Švestkový koláč
- 450 g hladké mouky - míchám půl pšeničné a půl jakékoli jiné
- mák z jedné várky makového mléka
- 250 ml mléka
- 150 g másla
- 3 žloutky
- 30 g kvasnic
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- švestky
- drobenka (máslo, cukr (2-3 lžíce), krupice, ovesné vločky) - dělám ji od oka
Nechte vzejít kvásek z části vlažného mléka, kvasnic, cukru a lžíce mouky. Mezitím smíchejte všechno suché, rozpusťte máslo a k suchému přidejte všechno tekuté, včetně kvásku. Nechte těsto 45 min kynout, pak ho mokrýma rukama rozprostřete na nízký plech, poklaďte vypeckovanými, rozpůlenými švestkami a posypte drobenkou. Pečte podle Vaší trouby :-)
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat