pátek 26. srpna 2016

Co s mákem...?

Julinka s tátou se vypravili v neděli na houby, Emilka usnula a já se rozhodla věnovat našemu mrazáku a trochu ho vytřídit. Narazila jsem na zbytek máku z u nás doma oblíbeného makového mléka. Většinou ho spotřebuji hned, ale naposled jsem neměla nápad a asi ani z čeho péct, tak jsem udělala pokus se zmražením. Mák to zvládl a byl z toho skvělý, minimálně slazený, švestkový koláč. Inspirovala mě k tomu dodávka švestek od mojí mamky, protože co zase s košem švestek že? Zbytek skončil v mrazáku na příště :-)
Takže pokud je pro Vás sladké i to, co je téměř neslazené (fakt to osladí švestky a ten mák) a máte rádi hodně máku, tak ho zkuste.


Makové mléko děláme jednoduše - v mixéru se rozmixuje 200 g máku s 2 l vody a lžící oleje. Pak vše přecedíme přes kapesník (to je trochu na palici). Mléko dáváme do koktejlů a pevný zbytek máku je perfektně namletý a dá se použít na cokoli, jen už není tolik tučný, spíše sušší.

Švestkový koláč
  • 450 g hladké mouky - míchám půl pšeničné a půl jakékoli jiné
  • mák z jedné várky makového mléka
  • 250 ml mléka
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 30 g kvasnic
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • švestky
  • drobenka (máslo, cukr (2-3 lžíce), krupice, ovesné vločky) - dělám ji od oka
Nechte vzejít kvásek z části vlažného mléka, kvasnic, cukru a lžíce mouky. Mezitím smíchejte všechno suché, rozpusťte máslo a k suchému přidejte všechno tekuté, včetně kvásku. Nechte těsto 45 min kynout, pak ho mokrýma rukama rozprostřete na nízký plech, poklaďte vypeckovanými, rozpůlenými švestkami a posypte drobenkou. Pečte podle Vaší trouby :-)

Dobrou chuť!





Žádné komentáře:

Okomentovat